Forsiden Om meg Helse og sosialfag Utfordring Sponsing

VUK dag 6 og 7

Heisann! 
Har blitt lite blogging de to siste dagene på grunn av liten tid, for å si det sånn. Så nå sitter jeg å skriver ett hurtig innlegg før jeg blir mer en veldig moden for sengen.

Igår jobbet vi oss ferdig med gruppe oppgavene, og kvelden tilbrakte vi på musikal hvor vi så "west side story". Idag, har vi framført oppgavene, hatt avslutningsfest og jeg har vært på kino sammen med ett par andre "under 18" ungdommer. Vi så Crazy, Stupid, Love - en film som var kjempe bra. Bilder fra forskjellige opplevelser kommer i løpet av helgen her på blogg, mens på facebook er det nok ikke lenge til de er allerede ;)

- Klem 

VUK dag 5

Heisann alle sammen!

Idag, føler jeg egentlig ikke at jeg har så ekstremt mye å fortelle. Dagen har gått med på "spårvogns-tur" eller trikke-tur rundt omkring i Gøteborg. Dette var for å se forskjellene fra rikmansstrøkene, til der de utlendingene som ikke er så veldig rike bor. Begge stedene var veldig fine og koselige områder, og området hvor utlendingene bodde minner litt om Holmlia i Oslo. Rikmansstrøket virket egentlig som et helt normalt strøk, i alle fall i mine øyne. Eneste forskjellen er at området virket svært trygt samtidig som du følte deg omringet av villaer i alle former, farger og fasonger.

Når vi kom tilbake, gikk tiden med gruppearbeid og intervjuing. Og til imorgen, skal jeg finne ut litt om innvandring i Norge som vi kan bruke på presentasjonen på fredag.

Etter skolen, dro jeg og Helene på shopping på Nordstan, mens Jessica, Sara, Emma, Sofie og Caroline var på senteret over gaten. Jeg fikk gjort meg noen flotte kjøp, og kommer forhåpentligvis ikke til å angre på dem. Bilder kan vi ta når jeg kommer hjem.

Ellers har jeg busset alene hjem fra Gøteborg for første gang, Jessica og Leif (verts-pappa) hentet meg på fergelejet siden jeg ikke kan veien hjem derifra selv. 

Nå har jeg  begynt å organisere litt klær og sånn, sånn at jeg har noe på stell fram mot lørdag og hjemreisen.

Slenger med noen tilfeldige bilder,så innlegget ikke blir så kjedelig.
VUK dag 4

Idag har dagen vært proppet med spennende ting. Dagen begynte med at en jente med navn Betlehem holdt foredrag om ett intervju hun hadde gjort med en Sverige demokrat (et politisk parti som er imot innvandring). Hun fortalte at før intervjuet hadde hun være nervøs, siden en Sverige demokrat er imot innvandrere og at hun selv er innvandrer. Hun spurte han litt hvordan hans møte med en mørkhudet var, og hvordan han så på kjærelighet mellom en mørkhudet og en etnisk svensk person ville være. Hun sa at mennesker som denne personen hun hadde møtt, ikke ville innrømme når de hadde feil, ettersom de mener at de alltid har rett. Hun spurte også om Sverige demokratene ville tatt imot henne, noe han sa at de kanskje ville. Da hun spurte om mørkhudete, som henne, ville få plass, var svaret nei. Tidligere har også Sverige demokratene påstått at i Sverige er ingen mennesker fattige, men personen Betlehem hadde snakket med, kunne erkjenne at det fantes fattige mennesker i Sverige også. Fattige svensker er også sure på innvandrere, fordi de mener at innvandrere "tar" jobbene deres og jentene deres.  Betlehem avsluttet det hele med å fortelle at hun daglig blir påmint om at hun ikke er svensk, men utenlandsk.

Spørsmål til dere som leser: hvilke "kategorier" plasserer du mennesker i?

kom det en mann fra ett filmbyrå eller noe i den duren, som holdt en forelesning om "vi och dom" og sosiale medier. Han kunne fortelle det at vi mennesker bygger oss ett univers der vi for eksempel kan koble mennesker til dukker, og legge til våre egne følelser og minner. På denne måten vil vi danne oss ett bilde om hvordan det enkelte menesket er, og dermed vill fordommer være uungåelige. Fordommer er noe vi må jobbe med, og at ved bruk av humør i seriøse og alvorlige ting kan gjøre disse tingene bedre en om vi bruker humor i stedenfor å gjøre alt så seriøst. 

Typiske fordommer mot nordiske mennesker er at vi er: blond, smart, kåte og kommunister.

Han fortalte også at de fleste land i Norden er velferdsstater og at amerikanerne mener at vi er sosialister. USA er også redde for å bli som svenskene.

Andre fordommer som er vellkjente, er mot jenter som har ett seksualliv, disse blir ofte dømt som horer, løse osv. Mens gutter bare få gå "fri", for dem er det liksom kult å ha gjort det med mange.

Andre typiske fordommer er:
rik > fattig

svart > hvit

mann > kvinne

og at mote, "perfekte" kjendiser osv ødelegger mye for andre mennesker. Det at alle mennesker er like mye verd, blir liksom glemt. 

Når han snakket om filmer og slikt, forklarte han det at amerikanske filmer har bredere sjanger noe som gjør filmene lettere å forstå, mens nordisk film ofte kan være vanskelig å skjønne. 

Så snakket han så kjapt om Google, og det at "google vet alt!". Google er interessert i mennesker og hva de driver med. Derfor utvikler de stadig nye programmer og tilbud, for at de skal vite mest mulig. YouTube er en av dem, og på youtube postes det hver eneste minutt 35 timer med film. Så pass på, google is watching you! ;)

Ellers har jeg være på Børsen og spist idag. Ifølge Jessica, er det kun mennesker som har jobbet i 25år eller mor i Gøteborg kommune som får spise der, men vi slapp inn uten det siden vi er med i en så pass viktig konferanse. Og her er noen bilder:


The Bergen-gang! :) Oppe fra venstre: Sofie, Ingeborg, Helene, Sarah (nede til høyre), Åshild og meg!

 

Nå tar jeg men en svensk en, og sier PUSS! :)

VUK dag 3

Heisann alle sammen!

Idag har vi kommet til dag 3 på vuk, og jeg har fått litt mer info om litt flere ting. Det viser seg at vi er elever fra fem forskjellige land. Vertssøskene våre er jo fra Sverige, ellers kommer vi fra Danmark, Finnland (halvparten har svensk som morsmål, resten har finsk som morsmål og da tyr vi til engelsk), Tyskland (elevene er fra de danske skolene i den delen av Tyskland som ligger øverst. Også er det vi seks som er fra Norge (4 fra Bergen og 2 fra Voss). 

Idag åpnet vi konferansen, og en mann med navn Sven (som er sjef for noe skoleopplegg i Gøteborg) innledet med noen ord. Han fortalte også at det for oss ville i enkelte tilfeller bli enkeler å ty til engelsk en til vårt morsmål siden vi ikke forstår hverandre 100%. Heldigvis tyr jeg mest til norsk, både her hjemme på Hõnõ og på skolen i Gøteborg.

Etter at Sven hadde åpnet, kom det en teater gruppe fra Gøteborg som hadde en forestilling kalt "POKERFACE". Pokerface handlet om internett, og hvor lett det er å gi seg ut for å være andre en seg selv, og hvor vanskelig det kan være å akseptere den man er bak masken. Noen vill være troll, noen vill være verdens sterkeste, noe vil være moteikon og andre James Bond. Ungdommene fikk bevist at det viktigste er at vi aksepterer hverandre for den vi er og godta hverandres feil.


- Fra pokerface.

 

Så ble det snakket litt om oppgavene som vi skal begynne med imorgen. Merker dette kommer til å bli spennende, selv om jeg føler at jeg kommer til å gå i søvne de første timen siden jeg ikke er vant med å stå opp mellom 06.00 og 06.20 til vanlig. 

Etter dette var vi på guidet tur i Gøteborg, sammen med noen av elevene fra Sverige. 

     
Gothia Towers                                            Skillingsboller sa du?                            Den svarte vognen er VIP vogn.

Etter det har vi vært å shoppet, ikke at jeg kjøpte så mye men vi har nå gått rundt i flere timer.

Solnedgang bak øyene i nærheten av oss. Om jeg ikke tar helt feil..skjuler fergen Hõnõ .

 

Bilder fra Liseberg, ligger på facebook og flere bilder fra idag kommer nå på face :)

VUK dag 2

Heisann alle sammen! 

Nå er vi kommer til dag 2 er i Gøteborg, og tiden flyr av gårde. I går var det en lang dag, siden vi var på reise halve dagen, men så fort vi kom fram gikk tiden mye fortere. Når vi kom av flybussen i Gøteborg, stod alle vertssøskene å ventet på oss. Jeg fant min vertssøster fort, og vi dro rett ut hit på Hônô, som øyen jeg bor på heter. 

Bildet er tatt imorges, på vei inn til Gøteborg. Øyen du ser er ikke Hõnõ, men en av de andre øyene i samme kommune. Hõnõ  er en av fire øyer hvor man kan kjøre bil på, av totalt 10 øyer. 

For å komme til Gøteborg, må jeg først kjøre buss, så ta en ferge og så kjøre buss igjen. Til skolen er det ca en og en halv time, noe som er veldig rart når jeg ikke er vant til sånt i det hele tatt. Men, jeg skal nok bli vant til å stå opp klokken 06.00 i en uke også ;)

Idag har vi vært på Liseberg, det er noe av det gøyeste og skumleste jeg noen gang har vært med på. Bilder kommer imorgen, eller for dere som er venn med meg på facebook kan finne de der!

Allerede nå, er jeg en smule forvirret. Selv snakker jeg og skriver norsk, men tankene går litt på svensk og litt på engelsk siden noen av de finske ikke forstår så godt hva vi sier, og da går det i engelsk noe som kan komme godt med når det gjelder engelsk muntlig karakteren. 

Ellers så har jeg det veldig bra, vil tro uken kommer til å gå himla fort og at det snart er tilbake til en norsk skolebenkt igjen. Til fordel, får jeg sove en time lengre i Norge en i Sverige, men det er jo også bra med lang busstur til skolen, for der får man slappet av og fått sett litt ting likevel. Jessica er flink med å forklare meg ting underveis, og hvor ting ligger sånn at jeg blir litt guidet på en helt vanlig busstur. Idag har vi for eksempel kjørt forbi VOLVO verkstedet her i Gøteborg.

Nå skal vi snart sove, siden vi skal opp klokken 06.00 imorgen, så vi får snakkes imorgen ;)

- Hilsen Tonje

VUK nedtelling!

Halelujah, nå er det bare EN uke igjen til jeg reiser til Gøteborg på vuk. Jeg gleder mer og mer, samtidig som jeg kjenner at jeg er litt nervøs. Ikke vet jeg hvordan vertsfamilien er eller noe. Jeg er så vidt blitt kjent med hun ene som bor der jeg skal bo, datteren til vertsforeldrene mine, og jeg kjenner at det roer nervene litt. Det å skulle ha svenske foresatte og søsken i en uke, kommer nok til å bli rart, men vi forstår hverandre sikkert bedre når vi får snakket sammen muntlig og ikke bare skriftlig. Når jeg kommer dit får jeg en fostersøster som er ett år eldre en meg, og en forsterbror som er ett år yngre en meg, så jeg blir "storesøster" for første gang. Er litt shaky, men skal reise med folk jeg kjenner så det går nok fint :)

Vuk er forresten Vennskapsbyens ungdomskonferanse.

q: har du vært på vuk før?

q: kjenner du noen som har vært på vuk?

Medmenneske - video av meg og Henrik

video:medmennesker2


Vi har lært litt om det å være ett medmenneske på skolen, og når vi du skulle velge oppgave senere valgte meg og Henrik å lage en film.. Se den og kommenter GJERNE! :D

Endelig ferdig...

... tror eg. Vis alt er bra og Tonje liker det så er jeg ferdig med å redigere denne bloggen, håper du liker det og til dere andre lesere, vil dere at jeg skal endre på noe på deres blogg ta kontakt på godgutten95.blogg.no@live.no :D så snakkes vi.

:D 

mvh

Martin Berstad, www.godgutten95.blogg.no  

Les mer i arkivet » Desember 2011 » November 2011 » Oktober 2011

Søk i bloggen:

Kategorier

Arkiv